Artista Paula Tudor a inventat o metodă revoluționară de pictat

În perioada 4-16 aprilie, Accademia di Romania din Roma găzduiește expoziția artistei românce Paula Tudor. Sunt expuse 57 de lucrări realizate într-un singur an, în atelierul său de la Chitila, de lângă București. “La grota delle meraviglie”, “La fenice”, “Il ritmo del mio cuore”, sau “Susur” sunt doar câteva dintre operele care pot fi admirate. Expoziția se va muta apoi la Veneția în perioada 24 aprilie – 16 mai.
Pictorița lucrează cu o metodă unică, brevetată, pe care o explică pentru Gazeta Românească: ”Am luat lemnul cu fibră pronunțată, cu o cadență mai apropiată sau mai îndepărtată, l-am șlefuit; am fost atât de fascinată încât am zis că nu pot să îl acopăr și am ajuns la un compromis, am pictat printre fibre, cu o pensulă fină fină, creând astfel un grilaj între privitor și imaginea propriuzisă”.
 
   
 
“Am încercat să fac o simbioză între icoană și lemnul armonios care formează un tot, imaginea pictată pare incompletă, dar e o provocare pentru privitor, care devine creator în timpul lecturării imaginii. Această metodă unică în lume a fost brevetată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci” a declarat artista.
După o perioadă de lucru intens, la o comandă pentru a decora sala de protocol a Spitalului Monza di București, deschis de italieni în România, artista și-a schimbat stilul.La sfârșitul unei zile de lucru, ștergând paleta, a obținut un minunat curcubeu de culori din resturile rămase, care i s-a părut mai frumos decât tot ce pictase în ziua aceea. Și-a dat seama că fuzionarea culorilor poate fi un început în crearea unui tablou. A ajuns laun stil care îmbină figurativul cu abstractul, două stiluri aparent incompatibile, care aduc un plus de mister.
“Aș putea spune că e ca și când te-ai urca din mers într-un tren. Elementul figurativ integrat pe o suprafață abstractă nu pierde din culoarea proprie, care pare plină de sensuri aduse din altă lume paralelă. Faptul că în ultimul timp am fost bombardați de informații privind intrarea într-o altă dimensiune, obțin tablouri cu teme unice, dincolo de ce e concret în lumea palpabilă, și cred că cele nevăzute, dar existente ne determină viața. Simetriile din tablourile mele care prezintă obiectul concret, pe de o parte, și difuz, misterios, transfigurat pe de alta. Luate ca un tot, la final formează o lume care te provoacă la interogații și meditații.”
 
 
”Tablourile pe care le pictez în ultimul timp mi se pare că nu îmi aparțin. Mi-au fost dăruite de cineva, le privesc, și eu ca făcând parte din public, fiind detașată, cu o privire critică față de opera mea. Mulțumesc Institutului Cultural Român și curatorului expoziției, dl. Grigore Popescu Arbore”.
Lucrările din cadrul expoziției pot fi achiziționate la prețuri între 200 și 3.000 euro.
 
 
Paula Tudor are 61 de ani. S-a născut la Niculițel, un sat în nordul Dobrogei. A studiat la Măcin, în județul Tulcea, cu profesorul Gheorghe Albu, care a descoperit-o ca talent, și cu profesorul Traian Brădean, la Academia de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu. Are peste 45 de expoziții personale, în țară și străinătate. Cele mai importante sunt debutul la Sala Dalles, în 1983, la Teatrul Foarte Mic din Bucuresti sau cele din Germania la Flensburg. Este membru al Uniunilor Artiștilor Plastici din România din anul 1994.
 
Georgiana Baciu